W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się różne zamienniki mleka. Szczególnie te roślinne. Jednak każdy z nich jest trochę inny, więc jeśli chcesz zacząć regularnie kupować mleko roślinne, całkiem możliwe, że przez jakiś czas będziesz szukać swojego ulubieńca. Jakie są między nimi różnice? A co jeszcze warto o nich wiedzieć?
O ile niektórzy decydują się na mleko roślinne ze względu na alergię na laktozę czy kazeinę , o tyle dla innych ważne jest, aby było to zgodne z ich filozofią życia, która zabrania spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Na koniec, jest też coś pomiędzy. Choć konsument nie ma żadnych problemów zdrowotnych i nie ma nic przeciwko sporadycznemu spożywaniu mleka zwierzęcego, wybiera mleko roślinne jako sposób na urozmaicenie swojej diety/sposób picia.
Nie ma znaczenia, do której z powyższych kategorii należysz. We wszystkich przypadkach powinieneś znać różnice pomiędzy mlekami roślinnymi. Alternatywnie, jakie rodzaje żywności i napojów najlepiej nadają się do ich zastosowania.
Obsah článku
Mleko sojowe
Mleko sojowe to jedna z popularnych roślinnych alternatyw, która jest również stosunkowo przystępna cenowo. Jednak niektórzy ludzie mogą nie lubić jej picia, ponieważ soja może obciążać trawienie. Ponadto niektóre osoby są uczulone na soję, dlatego jeśli rozwinie się u niej nadwrażliwość, należy natychmiast zaprzestać jej picia.
Wśród jego zalet jest to, że naturalnie zawiera potas. Można go następnie uzupełnić innymi składnikami odżywczymi poprzez wzmocnienie (wzbogacenie).
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe świetnie nadaje się do pieczenia deserów i przygotowywania koktajli owocowych. Podobnie jak w przypadku soi, istnieje ryzyko, że u niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na migdały. Z tego powodu ponownie ważne jest, aby monitorować na początku stosowania, czy nie wystąpią jakieś nieoczekiwane komplikacje.
Mleko kokosowe
Puszkę mleka kokosowego z łatwością znajdziesz w supermarkecie lub azjatyckim sklepie spożywczym. Jednak nie wszystkie są odpowiedniej jakości lub zawierają inne dodatki. Oprócz tego, że można go dodawać do wypieków (również ze względu na to, że tłuszcz tradycyjnie wytrąca się na samej górze, co również można wykorzystać), nadaje się np. do egzotycznych sosów i zup. (Tradycyjnie curry.) Z powyższych względów mleko kokosowe nie jest zalecane do codziennego picia, a jedynie do okazjonalnego gotowania.
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe ma najmniejszy potencjał wywoływania reakcji alergicznych, dlatego może być stosowane przez osoby, którym nie odpowiadają powyższe warianty. Ostatnio jednak mówi się, że może być zanieczyszczony arszenikiem. Chociaż spożywanie mleka ryżowego na naszym terytorium, które podlega ścisłej kontroli bezpieczeństwa żywności, powinno być bezpieczne, mleko ryżowe powinno być używane tylko sporadycznie, dla świętego spokoju.
Mleko owsiane
Mleko owsiane jest pyszne i z łatwością można je przygotować w domu. Z drugiej strony może nie być odpowiedni dla osób cierpiących na nadwrażliwość/alergię na gluten. Z tego powodu powinni go unikać. W przeciwnym razie nie powinieneś napotkać żadnych innych potencjalnych problemów.
Jak wybrać prawidłowo?
Ponieważ niektóre z wyżej wymienionych mleczek roślinnych zawierają substancje nieodpowiednie dla alergików i innych grup osób (na przykład dla osób chorych na celiakię), zalecamy przede wszystkim zorientowanie się w oparciu o swoją osobistą historię. Oznacza to, że osoba z celiakią nie powinna wybierać mleka owsianego, a osoba z alergią na soję nie powinna wybierać mleka sojowego. (Co brzmi całkiem logicznie.)
Możesz także zorientować się, czy wybrane mleko jest wzbogacone innymi substancjami, jak to się czasami dzieje w przypadku klasycznego mleka, soków i płatków śniadaniowych. Może to być na przykład witamina D, witamina B12 , wapń i tym podobne. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że przez długi czas nie zabraknie Ci żadnej z tych substancji.
Zwiększona zawartość tłuszczu odgrywa dużą rolę w mleku kokosowym, dlatego używaj go tylko okazjonalnie. W przypadku innych rodzajów mleka należy monitorować skład, aby kontrolować zawartość soli i dodatku cukru. (Niektóre mleka są słodzone.) Kiedy w mleku znajduje się coś, co z Twojego punktu widzenia nie jest do końca konieczne, sięgnij po coś innego.
Na koniec, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej/wegańskiej, nie zapomnij dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo uzupełniać białka, których organizmowi może długo brakować, a których bogatym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jakie jest Twoje ulubione mleko roślinne? A Ty jak często po nią sięgasz?
Źródła informacji
https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/oat-almond-milk-alternative-veganuary-b2267358.html – Jak wybrać mleko roślinne (angielski)
https://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice – mleko klasyczne vs. mleczka roślinne (angielski)