Przepisy na Patizon: Wypróbuj jego wyjątkowy smak na kilka sposobów!

pexels-daria-obymaha-1684032
Artykuł opublikowany: 25.8.2022 , data aktualizacji: 19.10.2022

Patizon to rodzaj warzyw należący do rodziny tykw. Najczęściej ma kolor biały lub pomarańczowy i jest spożywany w miesiącach letnich. Ponieważ można go przygotować na kilka sposobów, poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które możesz wypróbować tego lata.

Naleśniki Patizon

Potrzebne będą: ½ paszy, 1 ziemniak, 1 marchewka, 50 g bekonu angielskiego, 1 jajko, mleko (na oko), 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej cebuli, 3 ząbki czosnku, sól, kminek, pieprz, majeranek, olej

Obierz marchewkę i ziemniaki i pokrój patizon, z którego wycinasz wnętrze wraz z nasionami. Zetrzyj marchewkę, patizon i ziemniaki, posol i odstaw na chwilę. Następnie spuść nadmiar wody. Do bazy dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy i inne składniki, oprócz oleju, na którym usmażymy kotlety z obu stron.

Zupa Patizon

Potrzebne będą: 1 patizon, 2 ziemniaki, masło, 1 cebula, sól, 1,5 l bulionu warzywnego, mleko, ser topiony

Potnij i obierz patizon i usuń nasiona. Następnie podsmażyć cebulę na oleju, dodać patizon i pokrojone, oczyszczone ziemniaki. Następnie dodaj bulion i gotuj przez jakiś czas. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do garnka trochę mleka i sera. Na koniec zmiksuj zupę blenderem i możesz podawać.

Przepisy na Patizon: Wypróbuj jego wyjątkowy smak na kilka sposobów!

Patyzon marynowany

Potrzebne będą: dynia, marchewka, cebula, koperek, ziele angielskie, gorczyca, cała papryka, liść laurowy, czosnek, chili, papryka, chrzan; Na ogórki kiszone: 46 g soli, 166 g cukru, 0,4 l octu

Najpierw przygotuj marynatę, którą robisz gotując wodę, sól, cukier i ocet. Następnie pozwól temu płynowi ostygnąć.

Tymczasem pokrój patizony w kostkę. Na dno dużego (a szczególnie czystego) słoja włożyć liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, marchew, cebulę i inne składniki, które zapewnią, że patizon po załadowaniu będzie miał naprawdę pyszny smak. Następnie wlej posiekany patizon mniej więcej do połowy szklanki.

Następnie na pationie nałóż kolejną warstwę przypraw, o czym wspomnieliśmy przy tworzeniu pierwszej warstwy. Połóż resztę patizonu na tej warstwie i ponownie dodaj warstwę przypraw. Na koniec przygotowaną marynatę polać wszystkie warzywa z przyprawami i wysterylizować tak jak w przypadku ogórków kiszonych.

Smażony patizon

Potrzebne będą: 1 patizon, półgruba mąka, 2 jajka, sól, bułka tarta, olej

Najpierw zdejmij skórę z patizonu, a następnie pokrój ją na kawałki, które posolisz i pozwól wyparować nadmiarowi wody. Możesz zostawić to tak na 30 minut. Następnie wytrzyj patizon ręcznikiem papierowym i obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Na koniec usmaż na patelni w taki sam sposób, jak smażysz klasyczne steki. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Jaki jest twój ulubiony przepis na patio? Jeśli masz własną specjalność, będziemy szczęśliwi, jeśli napiszesz ją do nas w komentarzach pod artykułem.

Mohlo by vás zajímat:  Przepis na 3 pyszne domowe bagietki

 

Tagi: , , , , ,

POWIĄZANE POSTY

by
Mamy tylko jedno zdrowie. Dlatego tak ważne jest poznanie swojego ciała i zadbanie o profilaktykę. Przynajmniej takie jest moje niepisane credo, którym staram się żyć każdego dnia. To również podejście, które staram się przedstawić w każdym artykule. Uważam, że motywuje to przynajmniej jednego z Was do traktowania siebie z większym szacunkiem.
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 shares