Patizon to rodzaj warzyw należący do rodziny tykw. Najczęściej ma kolor biały lub pomarańczowy i jest spożywany w miesiącach letnich. Ponieważ można go przygotować na kilka sposobów, poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które możesz wypróbować tego lata.
Naleśniki Patizon
Potrzebne będą: ½ paszy, 1 ziemniak, 1 marchewka, 50 g bekonu angielskiego, 1 jajko, mleko (na oko), 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej cebuli, 3 ząbki czosnku, sól, kminek, pieprz, majeranek, olej
Obierz marchewkę i ziemniaki i pokrój patizon, z którego wycinasz wnętrze wraz z nasionami. Zetrzyj marchewkę, patizon i ziemniaki, posol i odstaw na chwilę. Następnie spuść nadmiar wody. Do bazy dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy i inne składniki, oprócz oleju, na którym usmażymy kotlety z obu stron.
Zupa Patizon
Potrzebne będą: 1 patizon, 2 ziemniaki, masło, 1 cebula, sól, 1,5 l bulionu warzywnego, mleko, ser topiony
Potnij i obierz patizon i usuń nasiona. Następnie podsmażyć cebulę na oleju, dodać patizon i pokrojone, oczyszczone ziemniaki. Następnie dodaj bulion i gotuj przez jakiś czas. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do garnka trochę mleka i sera. Na koniec zmiksuj zupę blenderem i możesz podawać.
Patyzon marynowany
Potrzebne będą: dynia, marchewka, cebula, koperek, ziele angielskie, gorczyca, cała papryka, liść laurowy, czosnek, chili, papryka, chrzan; Na ogórki kiszone: 46 g soli, 166 g cukru, 0,4 l octu
Najpierw przygotuj marynatę, którą robisz gotując wodę, sól, cukier i ocet. Następnie pozwól temu płynowi ostygnąć.
Tymczasem pokrój patizony w kostkę. Na dno dużego (a szczególnie czystego) słoja włożyć liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, marchew, cebulę i inne składniki, które zapewnią, że patizon po załadowaniu będzie miał naprawdę pyszny smak. Następnie wlej posiekany patizon mniej więcej do połowy szklanki.
Następnie na pationie nałóż kolejną warstwę przypraw, o czym wspomnieliśmy przy tworzeniu pierwszej warstwy. Połóż resztę patizonu na tej warstwie i ponownie dodaj warstwę przypraw. Na koniec przygotowaną marynatę polać wszystkie warzywa z przyprawami i wysterylizować tak jak w przypadku ogórków kiszonych.
Smażony patizon
Potrzebne będą: 1 patizon, półgruba mąka, 2 jajka, sól, bułka tarta, olej
Najpierw zdejmij skórę z patizonu, a następnie pokrój ją na kawałki, które posolisz i pozwól wyparować nadmiarowi wody. Możesz zostawić to tak na 30 minut. Następnie wytrzyj patizon ręcznikiem papierowym i obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Na koniec usmaż na patelni w taki sam sposób, jak smażysz klasyczne steki. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Jaki jest twój ulubiony przepis na patio? Jeśli masz własną specjalność, będziemy szczęśliwi, jeśli napiszesz ją do nas w komentarzach pod artykułem.