Placki są uwielbiane przez prawie wszystkich ludzi bez różnicy. Zanim jednak zaczniesz je słodzić i polewać syropem klonowym, co zamieni je w bombę kaloryczną, wypróbuj ich zdrowsze alternatywy, które będą dobrze smakować, ale także wspierają ogólny stan zdrowia.
Lekkie śniadanie, które sprawią, że Twój weekend lub inny dzień, w którym nie musisz iść do szkoły lub pracy, zasługuje na odrobinę więcej troski. Nie musisz delektować się chlebem żytnim, który posmarujesz hummusem i dodasz warzywa. Zamiast tego spróbuj zdrowych naleśników, które zapewne wypchną z Twojej kuchni klasyczne naleśniki.
Ponieważ zawierają jabłka i inne zdrowe składniki, takie jak płatki owsiane, nadają się również podczas odchudzania .
Naleśniki Z Płatkami Owsianymi
Będziesz potrzebować: 500 ml mleka (może być roślinne), 100 g płatków owsianych, 200 g mąki zwykłej, 1 jajko, 1 proszek do pieczenia, sól
Aby płatki nie stwardniały, należy je opłukać pod wodą i pozostawić na kilka minut namoczone w połowie ilości mleka. Odczekaj 20 minut i kontynuuj przygotowanie. Gdy płatki będą już elastyczne, dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szczyptę soli i resztę mleka. Ciasto smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju, podajemy powstałe placuszki z posiekanymi świeżymi owocami.
Naleśniki z jabłkami i mąką razową
Będziesz potrzebować: sól, 2 jajka, 500 ml mleka, 1 jabłko, masło lub olej do smażenia, 1 łyżeczka cynamonu, 2 cukry waniliowe, proszek do pieczenia, ok. 10 łyżek mąki razowej
Zetrzyj jabłko na drobnej tarce i wymieszaj z mlekiem. Następnie do bazy dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Na koniec stopniowo dodawać mąkę. Smażymy z obu stron i podajemy z odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Czy masz swój własny przepis na zdrowe naleśniki? Jeśli tak, będziemy wdzięczni, jeśli podzielisz się nim z nami.