Pasta al pomodoro z bazylią od prawdziwego Włocha [recept]

Włoski makaron spaghetti al pomodoro z pomidorami i bazylią
Artykuł opublikowany: 27.3.2024

Zaskocz swoją najbliższą luksusową kolację jak u prawdziwego Włocha . Makaron al pomodoro smakuje każdemu, a jego przygotowanie jest szybkie i łatwe. W ciągu 20 minut w zabawny sposób wyczarujesz wspaniały posiłek, który sprawi, że całe mieszkanie będzie pachnieć cudownie.

Zaskocz swoją rodzinę czymś więcej niż tylko smakiem!

Podaj rodzinie posiłek z historią. Jak niemal każde włoskie danie, to spaghetti ma długą historię. We Włoszech serwowano spaghetti już o 12 wiek, dokąd docierali za pośrednictwem arabskich kupców z Sycylii . Zanim jednak powstało to danie, Włosi musieli poczekać do przybycia pomidorów z Ameryki w 1492 roku. Czerwone warzywa szybko stały się popularne i od XVIII wieku wieku prawie wszyscy Włosi lubili makaron al pomodoro.

Pasta al pomodoro z bazylią od prawdziwego Włocha [recept]

Czego będziesz potrzebować?

Potrzebujesz tylko kilku składników, aby przygotować wspaniały makaron al pomodoro. Jeśli chcesz, aby Twój wynik smakował jak talerz prawdziwego Włocha, zwróć uwagę na świeżość i jakość składników . Dziś nawet w Czechach dostępne są specjalne surowce z Włoch. Kup więc zapas wysokiej jakości makaronu do domu, udaj się do sklepu z serami po ser i na targ rolniczy po świeże pomidory. Nie lekceważ także jakości oliwy z oliwek, można ją poznać po smaku. Zobaczysz, że na pewno nie będziesz żałować. Sprawdź prosty przepis na spaghetti. Do przygotowania makaronu będziesz potrzebować:

  • 300 g spaghetti
  • 400 g świeżych pomidorków koktajlowych lub marynowanych pomidorów
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól pieprz
  • ser pecorino (lub Parmigiano-Reggiano lub inny twardy ser; ser można też pominąć)

A co powiesz na najlepszy makaron?

Zacznij od przygotowania wszystkich składników na linii roboczej, aby mieć wszystko „pod ręką”.

  1. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i przekrój nożem na pół. Jeśli używasz marynowanych pomidorów, rozgnieć je rękami.
  2. Na patelnię wlewamy dobrej jakości oliwę z oliwek, rozgniatamy na niej dwa ząbki czosnku, smażymy na złoty kolor.
  3. Do gorącego oleju dodajemy pomidory, sól i pieprz i pięknie je obsmażamy ze wszystkich stron.
  4. Gdy pomidory puszczą sok, dodajemy liście świeżej bazylii, co nada sosowi przyjemny aromat.
  5. Użyj drewnianej łyżki, aby pomóc pomidorom wypuścić sok i sprawić, że sos będzie smaczniejszy.
  6. Sos należy podgrzewać przez około 10 minut, następnie usunąć liście bazylii.
  7. Sos pomidorowy przełożyć do blendera i krótko wymieszać, tak aby pozostały w nim kawałki pomidorów.
  8. W międzyczasie przygotuj duży garnek wody, zagotuj i dodaj łyżkę soli morskiej.
  9. Gdy woda się zagotuje, dodaj spaghetti i gotuj do miękkości, około 13 minut. Odlej jedną szklankę gorącej wody z makaronem i odłóż na bok. Następnie odcedź spaghetti.
  10. Na patelni podgrzej zmiksowany sos pomidorowy i dodaj porwane liście bazylii. Dodaj spaghetti na patelnię z sosem i wymieszaj. Stopniowo dodawaj szklankę wody, w której gotowało się spaghetti.
  11. Na koniec polej makaron pomidorowy oliwą z oliwek, dodaj liście bazylii i ser pecorino i wszystko dobrze wymieszaj.
  12. Podawaj wspaniały włoski makaron na talerzu i udekoruj świeżą bazylią.

Kilka ostatnich rad

Szybki i prosty przepis przygotujesz w kilka minut, a będzie pyszny dla wszystkich miłośników prawdziwych Włoch. To także idealny przepis, gdy nie wiesz, co zjeść na przykład na lunch. Poza tym jest bardzo zdrowy i jeśli zastąpisz makaron makaronem z czerwonej soczewicy , również nie będziesz żałować. Bon appetit, a właściwie Buon appetito!

 

Tagi: , , , , , , , , , ,

POWIĄZANE POSTY

by
Zabývá se tématy o zdraví, hubnutí a životním stylu.
Previous Post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 shares