Zaskocz swoją najbliższą luksusową kolację jak u prawdziwego Włocha . Makaron al pomodoro smakuje każdemu, a jego przygotowanie jest szybkie i łatwe. W ciągu 20 minut w zabawny sposób wyczarujesz wspaniały posiłek, który sprawi, że całe mieszkanie będzie pachnieć cudownie.
Obsah článku
Zaskocz swoją rodzinę czymś więcej niż tylko smakiem!
Podaj rodzinie posiłek z historią. Jak niemal każde włoskie danie, to spaghetti ma długą historię. We Włoszech serwowano spaghetti już o 12 wiek, dokąd docierali za pośrednictwem arabskich kupców z Sycylii . Zanim jednak powstało to danie, Włosi musieli poczekać do przybycia pomidorów z Ameryki w 1492 roku. Czerwone warzywa szybko stały się popularne i od XVIII wieku wieku prawie wszyscy Włosi lubili makaron al pomodoro.
Czego będziesz potrzebować?
Potrzebujesz tylko kilku składników, aby przygotować wspaniały makaron al pomodoro. Jeśli chcesz, aby Twój wynik smakował jak talerz prawdziwego Włocha, zwróć uwagę na świeżość i jakość składników . Dziś nawet w Czechach dostępne są specjalne surowce z Włoch. Kup więc zapas wysokiej jakości makaronu do domu, udaj się do sklepu z serami po ser i na targ rolniczy po świeże pomidory. Nie lekceważ także jakości oliwy z oliwek, można ją poznać po smaku. Zobaczysz, że na pewno nie będziesz żałować. Sprawdź prosty przepis na spaghetti. Do przygotowania makaronu będziesz potrzebować:
- 300 g spaghetti
- 400 g świeżych pomidorków koktajlowych lub marynowanych pomidorów
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól pieprz
- ser pecorino (lub Parmigiano-Reggiano lub inny twardy ser; ser można też pominąć)
A co powiesz na najlepszy makaron?
Zacznij od przygotowania wszystkich składników na linii roboczej, aby mieć wszystko „pod ręką”.
- Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i przekrój nożem na pół. Jeśli używasz marynowanych pomidorów, rozgnieć je rękami.
- Na patelnię wlewamy dobrej jakości oliwę z oliwek, rozgniatamy na niej dwa ząbki czosnku, smażymy na złoty kolor.
- Do gorącego oleju dodajemy pomidory, sól i pieprz i pięknie je obsmażamy ze wszystkich stron.
- Gdy pomidory puszczą sok, dodajemy liście świeżej bazylii, co nada sosowi przyjemny aromat.
- Użyj drewnianej łyżki, aby pomóc pomidorom wypuścić sok i sprawić, że sos będzie smaczniejszy.
- Sos należy podgrzewać przez około 10 minut, następnie usunąć liście bazylii.
- Sos pomidorowy przełożyć do blendera i krótko wymieszać, tak aby pozostały w nim kawałki pomidorów.
- W międzyczasie przygotuj duży garnek wody, zagotuj i dodaj łyżkę soli morskiej.
- Gdy woda się zagotuje, dodaj spaghetti i gotuj do miękkości, około 13 minut. Odlej jedną szklankę gorącej wody z makaronem i odłóż na bok. Następnie odcedź spaghetti.
- Na patelni podgrzej zmiksowany sos pomidorowy i dodaj porwane liście bazylii. Dodaj spaghetti na patelnię z sosem i wymieszaj. Stopniowo dodawaj szklankę wody, w której gotowało się spaghetti.
- Na koniec polej makaron pomidorowy oliwą z oliwek, dodaj liście bazylii i ser pecorino i wszystko dobrze wymieszaj.
- Podawaj wspaniały włoski makaron na talerzu i udekoruj świeżą bazylią.
Kilka ostatnich rad
Szybki i prosty przepis przygotujesz w kilka minut, a będzie pyszny dla wszystkich miłośników prawdziwych Włoch. To także idealny przepis, gdy nie wiesz, co zjeść na przykład na lunch. Poza tym jest bardzo zdrowy i jeśli zastąpisz makaron makaronem z czerwonej soczewicy , również nie będziesz żałować. Bon appetit, a właściwie Buon appetito!