Pyszna dynia piżmowa: wypróbuj jej smak z tymi 4 przepisami

pexels-daria-obymaha-1684032
Artykuł opublikowany: 17.10.2022 , data aktualizacji: 10.11.2022

Nadeszła jesień, co pozwala nam wypróbować nowe przepisy z sezonowych potraw, do których nie mamy dostępu przez większą część roku. Jednym z nich jest pyszna dynia piżmowa, która zawiera wiele składników odżywczych i może być wykorzystana do przygotowania wielu smacznych potraw. Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? W takim przypadku wypróbuj jedną z poniższych wskazówek.

Dynia u wielu osób przywołuje jesień. Ponadto jego optymistyczny pomarańczowy kolor przełamuje brzydką szarość codzienności. Ale nie ma dyni jak dynia. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia z tym składnikiem, najłatwiej będzie Ci przygotować pyszną dynię piżmową.

Rozpoznasz go po wyjątkowym kształcie, przypominającym niejedną bulwiastą gruszkę, której długość może dochodzić do 20 cm. Jego skórka jest zwykle jasnopomarańczowa. Kiedy pokroisz tę dynię, oczaruje Cię ona jasnopomarańczowym kolorem, co oznacza, że dynia jest wystarczająco dojrzała.

Po krótkim przedstawieniu tego piękna, poniżej przyjrzymy się, jak możesz z nim eksperymentować.

Pieczona dynia piżmowa

Pyszna dynia piżmowa: wypróbuj jej smak z tymi 4 przepisami

Potrzebne będą: 1 dynia piżmowa, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ostra papryka, 60 ml syropu klonowego, 3 łyżki masła, 2 łyżki octu winnego, 10 liści laurowych, sól, pieprz

Zacznij od podgrzania piekarnika do 200°C i wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Pokrój dynię wzdłuż i zgarnij nasiona. Nie zapomnij też dokładnie usunąć skóry z obu części. (Nożem lub obieraczką do warzyw.) Posmaruj obie części oliwą z oliwek i umieść je na blasze do pieczenia w miejscu cięcia. Na koniec posolić i popieprzyć dynię i włożyć do piekarnika, gdzie będzie piec przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj mieszankę posiekanej ostrej papryki, syropu klonowego, masła i octu. Wszystko wymieszaj i umieść tę mieszankę w rondlu na kuchence, gdzie będziesz ją mieszać na małym ogniu. Gdy zgęstnieje, możesz go posolić i odstawić. Gdy dynia ostygnie, pokrój ją ostrym nożem i włóż liście laurowe do nacięć i posmaruj je marynatą. Piecz przez kolejne 45 minut, dodając więcej marynaty co 10 minut. Wtedy możesz służyć.

Zupa z dyni piżmowej

Potrzebne będą: 3 ząbki czosnku, 1 cebula, szczypta gałki muszkatołowej, 750 ml bulionu warzywnego, 150 ml śmietany do gotowania, 700 g dyni piżmowej, sól, cytryna, pieprz

Piekarnik nagrzać do 220°C iw międzyczasie obrać, pokroić i wydrążyć dynię. Następnie pokrój go na mniejsze księżyce. Następnie grubo posiekaj cebulę i obierz czosnek. Wszystkie składniki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posolić, skropić oliwą i piec przez 30 minut. Po upieczeniu warzyw włóż je do garnka, gdzie połączysz je z bulionem warzywnym i wszystko krótko zagotujesz. Następnie zmiksuj zawartość garnka, dodaj śmietanę, sól, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Gotuj wszystko razem przez chwilę i możesz służyć.

ciasto z dyni piżmowej

Pyszna dynia piżmowa: wypróbuj jej smak z tymi 4 przepisami

Potrzebne będą: 400 g dyni piżmowej, 2 jabłka, skórka z cytryny, cynamon, sól, garść migdałów, 150 g mąki pszennej, 90 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oczyść dynię i jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do garnka, lekko zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu z cukrem, skórką cytryny i cynamonem. Możesz powiedzieć, kiedy jest gotowy, po tym, że w doniczce dostajesz gęstszą papkę. W międzyczasie wymieszaj w misce mąkę, sól, masło i proszek do pieczenia. Dodaj około 3 łyżki zimnej wody i zrób ciasto.

Włóż ciasto do formy do ciasta i ułóż spód i boki ciasta. Następnie na środek połóż przygotowane puree, na którym położysz migdały. Piec w 180°C przez 45 minut.

Puree z dyni

Pyszna dynia piżmowa: wypróbuj jej smak z tymi 4 przepisami

Potrzebne będą: 2 szczypty soli, 4 łyżki masła, 4 ziemniaki, 1 szczypta kminku, 1 łyżeczka lukrecji, 2 liście laurowe, 1 garść słonecznika, 0,5 dyni piżmowej

Zacznij od oczyszczenia i obrania dyni. Rozetnij i zgarnij nasiona. Następnie pokrój w kostkę jak ziemniaki. To samo zrobić z ziemniakami, które obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę.

W jednym garnku umieścić dynię, ziemniaki, liść laurowy, kminek i lubczyk. Dodaj wodę i gotuj razem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlej wodę do zlewu, wyjmij liść laurowy z garnka, dodaj masło do garnka i zrób pastę trzepaczką (lub blenderem).

Przed podaniem nie zapomnij krótko podsmażyć nasion słonecznika, którymi możesz udekorować owsiankę przed podaniem. Ta owsianka nadaje się jako dodatek do dań mięsnych, co może być ciekawą odmianą.

Jaki jest twój ulubiony sposób przyrządzania dyni piżmowej? Będziemy szczęśliwi, jeśli napiszesz nam swoje pomysły w komentarzach pod artykułem.

Mohlo by vás zajímat:  Najlepszy przepis na makaron z czerwonej soczewicy
Tagi: , , ,

POWIĄZANE POSTY

by
Mamy tylko jedno zdrowie. Dlatego tak ważne jest poznanie swojego ciała i zadbanie o profilaktykę. Przynajmniej takie jest moje niepisane credo, którym staram się żyć każdego dnia. To również podejście, które staram się przedstawić w każdym artykule. Uważam, że motywuje to przynajmniej jednego z Was do traktowania siebie z większym szacunkiem.
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 shares