Rośliny strączkowe powinny być stałym elementem naszej diety, problem polega na tym, że ludzie często ich nie lubią lub nie wiedzą, jak dokładnie powinny być przygotowane. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszy się makaron z czerwonej soczewicy, który pozwala jeść go w zupełnie nowy sposób.
Rośliny strączkowe są ważne dla prawidłowego trawienia, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga mikroflorę jelitową , uczucie sytości i opróżniania. Jednak wiele osób ma większe zamiłowanie do makaronu niż fasola i soczewica. Co z tym? Może pomyślisz o gotowaniu z makaronem zrobionym z tej rośliny strączkowej.
Jeśli chcesz ich spróbować, ale nie wiesz jak, mamy dla Ciebie super prosty przepis.
Makaron z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Będziesz potrzebować: 1 opakowanie makaronu z czerwonej soczewicy, 2 garści suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ostre papryczki, tarty ser (mozzarella, parmezan…), zioła do dekoracji
Czosnek obrać i pokroić razem z papryką na mniejsze kawałki. Następnie pokrój odmierzoną porcję suszonych pomidorów i zetrzyj ser, aby udekorować talerz podczas serwowania. Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni z odrobiną oleju podsmaż czosnek, paprykę i suszone pomidory. Na koniec dodać odcedzony makaron i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Na koniec dodać przygotowany starty ser i posiekane świeże zioła. Wtedy możesz służyć.
Nasza wskazówka
Jeśli nie lubisz, gdy makaron się skleja, możesz dodać kroplę oleju do wody, w której się gotował. Po nalaniu można je również opłukać pod bieżącą zimną wodą. Wtedy wynik zawsze będzie doskonały.
Czy Wy też lubicie makarony z roślin strączkowych?