Wiele osób ma skomplikowaną relację z marynowanymi warzywami, bo chociaż mają one całkiem przyjemny smak, to z jakiegoś powodu ich zwiększone spożycie przypisuje się głównie kobietom w ciąży, które mogą mieć bardzo dziwny smak w oczekiwaniu. Jednocześnie wysokiej jakości domowe ogórki kiszone oferują wiele korzyści, w tym dużą porcję składników odżywczych. Jeśli więc chcesz dać im choć małą szansę, poniżej podpowiemy Ci, jak to zrobić.
Marynowane warzywa mogą być przyjemnie ostre i chrupiące. W rzeczywistości może mieć również wiele korzyści zdrowotnych. Może zawierać witaminę K, wapń, witaminę A, witaminę C, potas i wiele innych substancji, które korzystnie wpływają zarówno na ogólny stan zdrowia organizmu, jak i na prawidłowe trawienie.
Jednak w przypadku warzyw marynowanych zakupionych w sklepie trzeba bardzo uważać, aby uległy fermentacji, a ich kwaśny smak to nie tylko ocet. (W tym przypadku warzywa nie mają tylu pozytywów, co te, których pikantny smak jest związany z fermentacją.) Należy również uważać na monitorowanie spożycia soli, która ma negatywny wpływ na ciśnienie krwi i zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Jak zrobić domowe marynaty? Przyjrzymy się temu poniżej
Najlepsze marynowane warzywa
Będziesz potrzebować:
- 1 główka kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- Sól (20 g na 1 kg warzyw)
Zacznij od oczyszczenia wszystkich warzyw. Następnie zetrzyj kapustę na mniejsze paski, grubo zetrzyj marchewkę i drobno posiekaj cebulę.
Następnie wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do naprawdę dużej miski, do której wsypa się sól. Potem nie chce odkładać tego na jakiś czas, więc możesz spokojnie spędzić następne 60 minut robiąc coś innego. Nie zapomnij o ciągłym rozcieraniu warzyw, ponieważ uwolnią one nadmiar wody.
Następnie zacznij wkładać warzywa do przygotowanego (czystego i wystarczająco dużego) pojemnika, w którym je będziesz przechowywać. Ważne jest, aby każda nowa warstwa była dokładnie ubita. Kontynuuj tak, aż słoik będzie prawie pełny.
Najlepiej na ten moment mieć pod ręką pokrywkę nieco mniejszego słoika do konserw, którym można docisnąć warzywa (być może końcówką drewnianej łyżki). Jednak zamknięcie słoika nie może być całkowicie szczelne, ponieważ wtedy warzywa nie będą w stanie prawidłowo pracować.
Na koniec umieść słoik w miejscu, gdzie nie będzie narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Ponieważ podczas fermentacji powstaje dodatkowy płyn, zaleca się umieszczenie pod szklanką talerza lub miski, aby ją złapać w nagłych wypadkach. (I nie będziesz miał wszędzie bałaganu.) Jeśli chcesz, możesz pozwolić warzywom fermentować przez kilka dni lub tydzień. Fermentacja kończy się, gdy małe bąbelki nie są już widoczne na powierzchni. Może to być dobrym wskaźnikiem tego, kiedy możesz zacząć jeść warzywa.
Jeśli chcesz, możesz również spróbować kiszonych ogórków, mieszanki warzyw z kalafiorem, kimchi i tym podobnych w domu. To zależy od Ciebie.
Czy masz jakieś doświadczenie z domowymi marynowanymi warzywami? Jeśli tak, będziemy szczęśliwi, jeśli napiszesz to do nas w komentarzach pod artykułem.
Źródła informacji
https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles – Wszystko o marynowanych warzywach