Kiedy mówimy o spożywaniu sfermentowanej żywności, często mówimy o fermentacji mlekowej. Jest to specjalny proces produkcji produktów mlecznych, który może wydłużyć ich okres przydatności do spożycia. Ale czy fermentacja i probiotyki są w jakiś sposób powiązane? Powiemy Ci to i wiele więcej informacji w naszym dzisiejszym artykule.
Kiedy jesz jogurt, pijesz kefir i tym podobne, prawdopodobnie nie przychodzi ci do głowy myśl, że te produkty nie istniałyby, gdybyśmy nie znali procesu fermentacji mlekowej. Ponadto niewiele osób może sobie wyobrazić, co dokładnie dzieje się podczas tego procesu.
Ponieważ życie jest wystarczająco długie, aby zdobyta wiedza przydała się kiedyś, poniżej przyjrzymy się wszystkiemu, co powinieneś wiedzieć o procesie fermentacji mlekowej.
Jeśli jesteś gotowy, możemy zaczynać.
Obsah článku
Co to jest fermentacja mlekowa?
Jak już wspomniano, fermentacja mlekowa to proces wykorzystujący bakterie, drożdże i inne mikroorganizmy , które żywią się cukrem mlecznym. Ta przemiana wytwarza gazy, kwasy i alkohol. Dzięki temu fermentowane produkty mleczne mają specyficzną konsystencję i smak. Pałeczki kwasu mlekowego są wykorzystywane głównie podczas fermentacji, ale producenci mogą również wykorzystywać inne mikroorganizmy.
Co dokładnie się dzieje?
Zaczyna się od dodania do mleka lub innej bazy wybranych rodzajów kultur, które rozpoczynają przemianę. Produkty mleczne mogą również fermentować samodzielnie, ale mimo to dodaje się do nich specjalne kultury, dzięki którym można bezpieczniej kontrolować i zarządzać procesem fermentacji.
Tlen jest zużywany przez działanie mikroorganizmów, co jest jednym z powodów, dla których fermentowane produkty mleczne mają kwaśny smak. W zależności od zastosowanej technologii proces fermentacji może trwać od kilku dni do kilku tygodni.
Korzyści z fermentacji mlekowej
Zapewne nie zdziwi Cię fakt, że spożywanie produktów, które powstały metodą fermentacji mlekowej, może mieć wiele pozytywnych skutków dla zdrowia ludzkiego organizmu.
- Lepsza przyswajalność składników odżywczych
- Zmniejszenie stanu zapalnego
- Wzmocnienie zdrowia
- Wspiera zdrowie serca
- Wspiera normalną aktywność układu odpornościowego
- Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi
- Redukcja wagi
- Kopanie aktywności mózgu
W niektórych przypadkach mówi się również, że spożywanie sfermentowanych produktów mlecznych może prowadzić do złagodzenia trudności spowodowanych nietolerancją laktozy. Ale nie musi to być prawdą dla wszystkich.
Znaczenie probiotyków
Większość z tych korzyści wynika z probiotyków. Ale co to właściwie jest? Zasadniczo są to żywe mikroorganizmy , które mogą kolonizować przewód pokarmowy. Jest to pożądane, ponieważ odpowiednio dobrane szczepy żyją z naszym organizmem we wzajemnej symbiozie. Na przykład mogą chronić nas przed biegunkami i zaparciami, mogą wzmacniać naszą odporność, a niektóre gatunki mogą nawet pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie.
Ale zrozumiałe jest, że do tego wszystkiego nie wystarczy brać kefiru raz w miesiącu, a potem czekać na cud. Aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwa probiotyków, należy dostarczać je do organizmu regularnie i w odpowiednich ilościach.
Jednocześnie nie należy zapominać o przyjmowaniu prebiotyków. Te z kolei to oligosacharydy, którymi żywią się przyjazne mikroorganizmy. Z tego powodu pożądane jest jednoczesne przyjmowanie probiotyków i prebiotyków. (Aby trochę skomplikować, źródła prebiotyków są inne niż źródła probiotyków.)
Jednym ze sposobów na osiągnięcie harmonii w tym zakresie jest długotrwałe stosowanie suplementów diety zawierających probiotyki i prebiotyki.
Źródła informacji
https://www.healthline.com/nutrition/lacto-fermentation – Wszystko o fermentacji mlekowej (angielski)